Tandblekning

FÖR ETT VITARE LEENDE
Det finns flera olika blekningsmetoder. Vi använder oss av den som visat sig ge både bäst resultat, och som även är mest skonsam. Först tas ett avtryck av tänderna med en snabbstelnande massa. Efter det framställs tunna plastskenor, en för varje käke. I skenorna appliceras sedan en liten mängd blekgel. För bäst resultat rekommenderas att man sover med skenorna på i upp till en vecka. Har man svårt att sova med skenorna på går det även att bleka dagtid. Under tiden tänderna bleks bör man vara försiktig med starkt färgad mat och dryck.

Blekning sker även på klinik i behandlingsstolen. Klinikblekning är ingen snabbblekning som många patienter tror. Det kan ta från 45 minuter upp till 3 timmar innan bra resultat uppnås. I svårare fall kan behandlingen behöva upprepas ett flertal gånger. Det beror på att missfärgningar ligger djupt i dentinet och behöver mer tid för att blekas!


TAR BORT MISSFÄRGNINGAR PÅ DJUPET
Ytliga missfärgningar, orsakade av till exempel mat och dryck, kan tandläkaren eller tandhygienisten ta bort med hjälp av polering, ultraljud eller bläster. Om missfärgningen däremot ligger djupare in i tanden kan en blekning vara lösningen. Det blekmedel som används tar sig in i emalj och dentin, som finns under emaljen, och bleker det. Det som sker är att stora missfärgande molekyler bryts ner till mindre ofärgade molekyler.

DE FLESTA TÄNDER GÅR ATT BLEKA
Det är viktigt att en tandläkare undersöker tänderna innan eventuell behandling för att avgöra om en blekning är möjlig och lämplig. De vanligaste biverkningarna är övergående ilningar i tänderna och ett tillfälligt irriterat tandkött. Har du redan innan blekning problem med ilningar, t.ex. pga blottade tandhalsar, avråds från blekning.

SKONSAM METOD
För starka blekmedel är inte bra. Därför arbetar vi med svagare, mer skonsamma medel som får verka under längre tid. Observera att tandfyllningar ej påverkas av blekmedlet och därför kan framstå som mörka/gula efter en blekning. Man bör därför vara beredd på att dessa fyllningar kan behöva bytas ut om de sitter på tänder långt fram i munnen.

 

white

Gullvivan Dental AB    |   Vattugatan 1 - 69231 Kumla     |    019 - 575569    |    info@gullvivandental.se